Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ Περιορισμοί σε βάρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ
Περιορισμοί σε βάρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Η μάχη των τοπικών εκλογών, λόγω των εξελίξεων τον τελευταίο χρόνο με την οικονομική καπιταλιστική κρίση, αλλά και την προαποφασισμένη, εδώ και μια δεκαετία, νέα αλλαγή της διοικητικής δομής («Καλλικράτης»), παίρνει από τα ίδια τα πράγματα χαρακτήρα γενικής πολιτικής αναμέτρησης. Το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά η πλουτοκρατία, η κυβέρνησή της και τα αστικά πολιτικά κόμματα. Είναι ανάγκη γι' αυτούς η πολιτική και η προεκλογική αντιπαράθεση να μη γίνεται επί της ουσίας, γιατί έτσι κινδυνεύουν η λαϊκή δυσαρέσκεια να αποκτήσει πολιτικό περιεχόμενο, θα μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους, θα αμφισβητήσει την ίδια την εξουσία τους. Και παίρνουν τα μέτρα τους.

Ενα από αυτά είναι και οι περιορισμοί, τάχα στο όνομα της καταπολέμησης της διαπλοκής και του «μαύρου πολιτικού χρήματος» και της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, που επιβάλλουν στην προβολή των υποψηφίων από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Αλλά περιορισμοί που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους.

Στην προεκλογική περίοδο, οι υποψήφιοι μπορούν να εμφανιστούν μόνο δύο φορές σε εθνικής εμβέλειας σταθμούς και μόνο μία φορά σε περιφερειακούς και διαδικτυακά Μέσα. Ως εμφανίσεις θεωρούνται συνεντεύξεις, συμμετοχή σε κάθε είδους εκπομπές, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράμματα, δηλαδή κάθε εμφάνιση με όποιον τρόπο.

Λογικό, θα πει ο κάθε καλοπροαίρετος. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Στην πράξη, οι περιορισμοί αφορούν τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο νόμος λέει ότι «δε λογίζονται ως εμφανίσεις» που μετρούν στον περιορισμό, όσες γίνονται από αιρετούς (δημάρχους νομάρχες κ.λπ.) «σε περίπτωση τυχόν έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους». Η γενική διατύπωση «έκτακτα και απρόβλεπτα» χωρά τα πάντα και τα ΜΜΕ μπορούν να προβάλλουν όσο θέλουν τους προσκείμενους στο δικομματισμό αιρετούς.

Αντίθετα, και βέβαια σκόπιμα, δεν υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλεψη για υποψήφιους - συνδικαλιστές. Γιατί, τέτοιοι υποψήφιοι, εκτός ίσως κάποιων εξαιρέσεων, υπάρχουν μόνο στους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σε καιρούς όξυνσης των προβλημάτων και έντασης των ταξικών αγώνων, θέλουν να βάλουν φίμωτρο στους υποψήφιους, που είναι ταυτόχρονα και συνδικαλιστές. `Η, από την άλλη, να χρειάζεται να κάνει δηλώσεις ο πρόεδρος ενός συνδικάτου σε μια απεργία, σε μια κινητοποίηση και από τη στιγμή που θα παίξει στις τηλεοράσεις να μετρά ως εμφάνιση.

Υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι και αρκετοί βουλευτές του ΚΚΕ. Τα κανάλια μπορούν κάλλιστα να ξεμπερδέψουν με τις δύο εμφανίσεις τους, προβάλλοντας εικόνες από τη Βουλή και από εκεί και πέρα... στο σκοτάδι. Ενώ η δραστηριότητα στη Βουλή θα συνεχίζεται, και, κυρίως, θα συνεχίζεται και θα εντείνεται η ανάγκη για την καθημερινή παρέμβαση και την έμπρακτη αλληλεγγύη των βουλευτών του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων.

Εκεί που αφήνεται εντελώς ελεύθερο το πεδίο κυρίως στα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας που θα «κάνουν παιχνίδι» (χωρίς να υποτιμάμε και το ρόλο των περιφερειακών), είναι η εξαίρεση από τους περιορισμούς των υποψήφιων περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων, αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις δήθεν πολυφωνίας. Μέχρι την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων (23 Οκτώβρη) μπορούν να συμμετέχουν σε εκπομπές - οργανωμένες συζητήσεις, αρκεί να συμμετέχουν σε αυτές τουλάχιστον άλλοι τρεις συνυποψήφιοι και στο διάστημα μέχρι τις εκλογές, αρκεί να συμμετέχουν τα 2/3 των ανακηρυγμένων υποψηφίων. Στην «κεντρική σκηνή», την Περιφέρεια Αττικής, οι προσκείμενοι στο δικομματισμό υποψήφιοι, αλλά και αυτοί που στηρίζουν - με τον ένα ή άλλο τρόπο - το σύστημα είναι ήδη έξι! Δηλαδή, «με την άδεια του νόμου», οι καναλάρχες μπορούν να «βομβαρδίζουν» κάθε μέρα με συζητήσεις, μεταξύ διαφωνούντων στα επιμέρους αλλά συμφωνούντων στην ουσία! Αλλωστε, έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής. Μέχρι στιγμής, η αποσιώπηση των θέσεων και των δραστηριοτήτων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι προκλητική, σε αντίθεση με τους άλλους. Χτες, το ΕΣΡ εξέδωσε «οδηγία» για την προεκλογική περίοδο. «Οφείλουν», λέει, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί «να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας». Η υποκρισία του συστήματος σε όλο της το μεγαλείο...