Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Συγκέντρωση για την υγεία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 19 Μάρτη στην Ελευσίνα ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου και με αποφάσεις τους το απογευματινό ΕΠΑΛ Ελευσίνας και το Δημόσιο ΙΕΚ Μάνδρας.
Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό η Εύη Παπαβασιλείου εκ μέρους των σπουδαστών του Δημοσίου ΙΕΚ Μάνδρας, ο Παναγιώτης Πιτέλης πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων – Μαθητών Ελευσίνας - Μαγούλας και ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
«Τη συμπαράσταση της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας και των σωματείων που την αποτελούν, στους εργαζόμενους της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ και της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ που αγωνίζονται ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, στους εργαζόμενους των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ, του ΚΑΝΑΚΗ και της Αμυντικής Βιομηχανίας που είναι μήνες απλήρωτοι, στους 12 εργαζόμενους στα προγράμματα πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας που με ευθύνη της Δημοτικής αρχής είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και χωρίς σύμβαση από το Νοέμβριο 2013 και στους χιλιάδες άνεργους και απλήρωτους της περιοχής μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης» εξέφρασε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Μανώλης Βαρδαβάκης συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο και υποψήφιος Δήμαρχος Ελευσίνας της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και συνέχισε:

«Για μας, ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα για να κερδίσουμε μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που στην περιοχή μας και πανελλαδικά δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε φαγητό, ρεύμα, νερό, θέρμανση.
Για αυτά και το αμέσως επόμενο διάστημα νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανεργία και τα προβλήματα των ανέργων, για την εξάπλωση των ναρκωτικών, για να σταματήσουμε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Ελευσίνας, για να μπει φραγμός στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για να στελεχωθούν με μόνιμους γιατρούς και προσωπικό τα Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και το Κέντρο Υγείας, για να σταματήσει η υποβάθμιση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου.
Παράλληλα όμως σας καλούμε να προβληματιστούμε γιατί παίρνονται όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, γιατί οι λαϊκές οικογένειες έχουμε φτάσει στην σημερινή κατάσταση;
Η επίθεση στα δικαιώματα μας ξεκίνησε πολύ πριν πολύ το χρέος, η ΤΡΟΪΚΑ, το μνημόνιο μπουν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Θυμηθείτε τα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση. πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, όταν η ελληνική οικονομία ήταν στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και μάλιστα με ρυθμούς από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
Θυμηθείτε πότε άρχισαν οι ιδιωτικοποιήσεις στους δημόσιους οργανισμούς και τις υπηρεσίες των δήμων, πότε άρχισε η κατάργηση της μόνιμης σταθερής εργασίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα μπλοκάκια και τα stage. Θυμηθείτε τους αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς νόμους που μείωσαν συντάξεις και αύξησαν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τους αντιλαϊκούς νόμους για την Υγεία και την Παιδεία.
Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται από το 1992, στο Μνημόνιο των Μνημονίων, που είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, πολύ πριν έρθουν τα πρόσφατα Μνημόνια, που δεν τίποτα άλλο παρα η εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. για την Ελλάδα σε περίοδο κρίσης.
Πρόκειται για μέτρα που είναι κυριολεκτικά «θανατηφόρα» για τους εργαζόμενους, αναγκαία όμως για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας και της Ε.Ε. στον ανταγωνισμό με τους αντίστοιχους ομίλους της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της καπιταλιστικής Ρωσίας, όπου οι μισθοί είναι κυριολεκτικά πείνας και τα εργατικά δικαιώματα είναι ανύπαρκτα..
Για να μπορέσουν οι ελληνικοί και οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί να είναι κερδοφόροι σε αυτόν τον ανταγωνισμό, πρέπει να τσακισθούν οι μισθοί και όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει.
Γι΄αυτό το λόγο παίρνουν παρόμοια μέτρα, συντονισμένα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Είτε έχουν χρέη και ελλείμματα είτε όχι. Είτε είναι στο Ευρώ είτε έχουν διατηρήσει το Εθνικό Νόμισμα. Είτε εφαρμόζουν την περιοριστική «πολιτική Μέρκελ» είτε την επεκτατική «πολιτική Ομπάμα», αντίστοιχα μέτρα προωθούνται σε βάρος του Ιταλού, του Ισπανού, του Γερμανού, του Βρετανού, αλλά και του Αμερικανού εργαζόμενου, σε κάθε χώρα που ακολουθεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη δεκαετία, όπως συνοψίζεται μέσα από τη στρατηγική για την «Ευρώπη 2020», υπηρετεί αυτούς τους αντιλαϊκούς στόχους, γιατί αυτό έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.
Για αυτό και όποιο κόμμα στηρίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. και έχει σαν στόχο την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία, την καπιταλιστική ανάπτυξη ή ανάκαμψη, όταν έρθει στην κυβέρνηση, θα εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική. Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τέλος, μέχρι να βάλει τέλος ο ίδιος ο λαός.
Επομένως ο πραγματικός αντίπαλος του λαού είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν την οικονομία και έχουν την πραγματική εξουσία και είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν τους εργαζόμενους. Με αυτούς πρέπει να συγκρουστούμε και να τους ανατρέψουμε.
Ζούμε σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να θρέψει όλα της τα παιδιά και το παραπάνω. Η Ελλάδα έχει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό που σήμερα το τσακίζει η ανεργία, μορφωμένο επιστημονικό δυναμικό που αναγκάζεται να μεταναστεύσει, τεράστιο αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, κατάλληλο μεσογειακό κλίμα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, πλεονεκτική γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Φανταστείτε για παράδειγμα τα οφέλη από τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα για την έρευνα, παραγωγή και τη διάθεση φαρμάκων, μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού. Πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν, πόσο θα ανακουφίζονταν οι ασθενείς με τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, πόσα θα γλιτώναμε από τις εισαγωγές.
Προϋπόθεση όμως για αυτά είναι να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού, να διαγραφεί μονομερώς το χρέος και να αποδεσμευθεί η χώρα από την Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΝΑΤΟ. Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες με κοινά αιτήματα και στόχους για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αγώνες που στρέφονται όχι μόνο ενάντια στο έναν ή στον άλλο αντιλαϊκό νόμο, όχι μόνο ενάντια στην μία ή την άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά συνολικά ενάντια στην εξουσία των καπιταλιστών.
Μπροστά μας έχουμε τη μεγάλη μάχη της πανεργατικής απεργίας στις 9 Απριλίου. Η επιτυχία της απεργίας αυτή πρέπει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και να αποτελέσει αφετηρία για νέους πιο αποφασιστικούς αγώνες. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει σε κάθε χώρο δουλειάς να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν όχι μόνο την προκήρυξη της απεργία και πως θα οργανωθεί και θα περιφορυρηθεί η απεργία.
Την ημέρα της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχει απεργιακή φρουρά που θα δίνει θάρρος σε όσους συναδέλφους φοβούνται και θα αντιμετωπίζει την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία.
Σε όποιο χώρο οι διοικήσεις των σωματείων βάλουν εμπόδια ή αδιαφορήσουν για αυτό το καθήκον, θα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να τους παραμερίσουν και να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα με τίμιους αγωνιστές..
Σας καλούμε να εμπιστευθείτε την πλατιά συσπείρωση σωματείων και επιτροπών αγώνα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αποτελεί το Π.Α.ΜΕ Να εμπιστευθείτε τη μαχητικότητα, τη σταθερότητα, τη δυνατότητα να οργανώνει και να περιφρουρεί αγώνες όχι μόνο για να εμποδίσουμε τα κυβερνητικά σχέδια αλλά και για να ανέρθει πιο κοντά η μέρα που ο λαός θα είναι πραγματικός αφέντης στην Ελλάδα, που θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει με τη δουλειά τους και σήμερα μας τον κλέβουν μια χούφτα καπιταλιστές.»

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη «Ρεμπέτικη παρέα Ελευσίνας».