Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Συγκέντρωση για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους οργάνωσε το ΚΚΕ στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Ελευσίνας με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που αναφέρθηκε στις επανειλημμένες προτάσεις που κατέθεσαν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.
Για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τις λαϊκές οικογένειες και τα μικρομάγαζα και να απαλλαγούν πλήρως οι άνεργοι. Για να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση για να μην πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες για τη σύνδεση με την αποχέτευση. Για να αξιοποιηθούν οι υποδομές και το προσωπικό του Δήμου για να δίνεται ένα μικρό γεύμα σε όλους τους μαθητές στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας.
Και συνέχισε λέγοντας: «Ζητήσαμε να διεκδικηθούν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στις υπηρεσίες του Δήμου. Να στηριχθεί ο αγώνας των εργαζομένων για μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Προτείναμε να διεκδικηθεί η κατασκευή δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών – οι σημερινοί δεν επαρκούν – και να μην αποκλείονται τα παιδιά των ανέργων. Έργα που θα δημιουργούσαν και νέες θέσεις εργασίας.
Οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν από τη Δημοτική αρχή και τους δημοτικούς σύμβουλους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εφάρμοσαν σε τοπικό επίπεδο την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ευθύνεται για τα προβλήματα, αφού θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από τη μια απέρριπταν ή αδιαφορούσαν για τις προτάσεις μας για μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες και για πλήρη απαλλαγή των ανέργων και από την άλλη, η δημοτική αρχή μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ρύθμιση για τα χρέη 2,94 εκατ. ευρώ της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ από απλήρωτα δημοτικά τέλη, με την οποία της δίνουν περιθώριο τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να τα ξεπληρώσει. Φαντασθείτε πόσα έργα θα μπορούσαν να γίνουν στην πόλη μας με τα χρήματα αυτά.
Αποδέχθηκαν την παρακράτηση από το κράτος μεγάλου μέρους της χρηματοδότησης προς τους Δήμους, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ελευσίνας να χάσει εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για έργα και δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους.
Απέρριψαν την πρόταση μας διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση για να μην επιβαρυνθούν οι λαϊκές οικογένειες για τα τέλη σύνδεσης με την αποχέτευση και επιπλέον η δημοτική αρχή επέβαλε και εισπράττει προσαύξηση 20% επι των αποφασισμένων τελών σύνδεσης.
Αντί να διεκδικήσουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, κρατούν ομήρους δεκάδες συμβασιούχους και προχωρούν σε σταδιακή ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών μέσω της σύμβασης με την ΚΟΙΝΣΕΠ.
Σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων του Δήμου ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, η δημοτική αρχή προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, εκβιάζοντας πρώτα από όλα, τους συμβασιούχους.
Για το πρόβλημα της ανεργίας, οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις κοροϊδεύουν τις λαϊκές οικογένειες αφού δηλώνουν ότι θα προβάλλουν περισσότερο στο εξωτερικό τους αρχαιολογικούς χώρους, την ιστορία τις ομορφιές της πόλης μας και υπόσχονται ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων θα φέρει δήθεν ανάπτυξη, αύξηση του τζίρου στα μαγαζιά της πόλης και θα δημιουργήσει νέες θέσεις.
Κρύβουν, αν και το ξέρουν καλά, ότι ο τομέας του τουρισμού, σήμερα, είναι κυριολεκτικά μονοπωλημένος από μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αυτοί καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, που θα καθίσουν για να φάνε οι τουρίστες, που θα πιουν καφέ, ακόμα και που θα αγοράσουν αναμνηστικά είδη.
Απόδειξη για τα παραπάνω ότι η περυσινή μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, των αφίξεων στο Λιμάνι του Πειραιά και των επισκέψεων στην Ακρόπολη δεν πρόσφερε καμία ουσιαστική ανάσα στα μικρομάγαζα της Αθήνας και του Πειραιά, που βάζουν λουκέτο κατά δεκάδες.
Για τους επαγγελματίες και εμπόρους της Ελευσίνας και της Μαγούλας, είναι πάντα επίκαιρο το σύνθημα των εργατικών διαδηλώσεων: «εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά». Τους πνίγουν ο ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα, η φοροληστεία και οι εκβιασμοί των τραπεζών.
Το ζήτημα της ανεργίας είναι τεράστιο και δεν μπορεί βέβαια να το αντιμετωπίσει μεμονωμένα καμία δημοτική αρχή. Εκτός από τα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους που διεκδικούμε, υπάρχουν και άλλα συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν.
Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών αλλά και δουλειά στους χιλιάδες μεταλλεργάτες και τσιμεντεργάτες που κινδυνεύουν με απόλυση μπορεί να δώσει η κατασκευή συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, κέντρων υγείας, αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης που λείπουν στην περιοχή μας και πανελλαδικά.
Έργα που είναι απαραίτητα για τη ζωή μας αλλά δεν γίνονται γιατί τόσο οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Δημοτική αρχή Ελευσίνας και η Περιφέρεια επιλέγουν και χρηματοδοτούν έργα με κριτήρια τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αυτών τα συμφέροντα υπηρετούν σε βάρος των δικών μας αναγκών.
Επομένως ο πραγματικός αντίπαλος όλου του λαού είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν την οικονομία και έχουν την πραγματική εξουσία. Αυτοί εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν τους εργαζόμενους. Με αυτούς και τα κόμματα τους πρέπει να συγκρουστούμε και να τους ανατρέψουμε. Και αυτή την αλήθεια μόνο το ΚΚΕ τη λέει.»
Στην κεντρική ομιλία, ο Γιώργος Μαυρίκος υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθήνας με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι λαϊκές οικογένειες, η οποία είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα της.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους από την παραμονή μας στη Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταδικάσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αφού οι υποσχέσεις που έδιναν ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα «τρώγαμε με χρυσά κουτάλια» αποδείχτηκαν τραγωδία για τις λαϊκές οικογένειες.
Σε μια πλούσια χώρα με τεράστιες δυνατότητες όπως είναι η Ελλάδα, μας έφτασαν στο σημείο να εισάγουμε πορτοκάλια από τη Γερμανία και λεμόνια από τη Χιλή, να είμαστε περικυκλωμένοι από θάλασσα και να έχουμε δεκάδες χιλιάδες άνεργους ναυπηγοεπισκευαστές και ναυπηγοκατασκευαστές, να κλείνουν τα κλωστοϋφαντουργία, ο χρυσός, άλλα ορυκτά, οι φυσικές πηγές ενέργειας να είναι στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλίων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με υψηλό επιστημονικό επίπεδο να είναι στην ανεργία.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που πάλεψε στο πλευρό της εργατικής τάξης, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Κατ’ επανάληψη το ΚΚΕ έχει κάνει προτάσεις για την ανακούφιση των ανέργων τώρα, δεν περιμένει να υλοποιηθεί η πρότασή του για τον Σοσιαλισμό, γιατί έτσι κι αλλιώς, στο Σοσιαλισμό δεν υπάρχει ανεργία.
Πριν λίγες ημέρες, ξανά κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου, η οποία ζητούσε αντί τα χρήματα να πηγαίνουν στους εργοδότες και σε προγράμματα που τάχατες στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας να δίνονται στους ανέργους μαζί με άλλα μέτρα ανακούφισης τους.
Το ΚΚΕ πρότεινε μεταξύ των άλλων, το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος, το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας να καθοριστεί στο 80% του βασικού μισθού που ως τέτοιος αναγνωρίζεται ο τελευταίος πριν την κατάργησή του, των 751ευρώ.
Επίσης, το ΚΚΕ προτείνει, κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων, να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου, να καθιερωθεί για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη κ.α.
Kάλεσε τους άνεργους και τις οικογένειες τους να καταδικάσουν τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, γιατί μόνο έτσι θα δώσουν το μήνυμα τιμωρίας που πρέπει, μόνο έτσι θα βάλουν εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα.

Γι’ αυτό, στην ενιαία μάχη των εκλογών, σε Ευρωεκλογές, Περιφέρειες και Δήμους, δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι και «ακηδεμόνευτοι» υποψήφιοι. Υπάρχουν στρατευμένοι με το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μία και το ΚΚΕ από την άλλη, το οποίο, επί 95 χρόνια στηρίζει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, παλεύει για να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.