Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του Βαρδαβάκη Μανώλη Υποψήφιου Δημάρχου Ελευσίνας με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην Εφημερίδα ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ (δε δημοσιεύθηκε ολόκληρη)

Κ. Βαρδαβάκη είστε υποψήφιος Δήμαρχος του ΚΚΕ στην Ελευσίνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ποια είναι η βασική αιχμή της πολιτικής σας καθόδου και απο ποίους θα στηριχθεί ;
Στο επίκεντρο της δράσης της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες. Η ανεργία και η απλήρωτη δουλειά. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τα φοροχαράτσια. Τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων. Η εξάπλωση των ναρκωτικών. Η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας. Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας. Η καταστροφή του περιβάλλοντος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Για τα προβλήματα αυτά, δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.
Καταθέσαμε επανειλημμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας για μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες και τα μικρομάγαζα και την απαλλαγή των ανέργων από δημοτικά τέλη. Για να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση για να μην πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες για τη σύνδεση με την αποχέτευση. Για να δίνεται ένα μικρό γεύμα σε όλους τους μαθητές στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας.
Προτείναμε να διεκδικηθεί η κατασκευή δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών – οι σημερινοί δεν επαρκούν – και να μην αποκλείονται τα παιδιά των ανέργων. Έργα που θα δημιουργούσαν και νέες θέσεις εργασίας.
Οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν από τη Δημοτική αρχή και τους δημοτικούς σύμβουλους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στήριξαν σε τοπικό επίπεδο την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ευθύνεται για τα προβλήματα, αφού θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Στήριγμα μας είναι οι λαϊκές οικογένειες της Ελευσίνας και της Μαγούλας, που ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, θέλουν εκλεγμένους στους Δήμους και τις Περιφέρειες που να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα τους και όχι να εφαρμόζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος μας.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τον Δήμο Ελευσίνας ;
Εμείς, όπως ξέρετε, δε χαϊδεύουμε αυτιά, δε μοιράζουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ – ολοκληρώθηκε η μετατροπή της Τοπικής «Αυτοδιοίκησης» σε κρατικό μηχανισμό για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
Μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση και προωθείται η λειτουργία των Δήμων με βάση την ανταποδοτικότητα, δηλαδή πουλάνε υπηρεσίες στους δημότες, που αναγκάζονται να πληρώνουν διπλά (με φόρους, δημοτικά τέλη, συνδρομές) υπηρεσίες τις οποίες δικαιούνται.
Για παράδειγμα, η δημοτική αρχή Ελευσίνας εισπράττει συνδρομές για συμμετοχή στα προγράμματα πολιτισμού, ενώ έχει απλήρωτους και ανασφάλιστους δώδεκα εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά από το Νοέμβριο 2013.
Όσοι συνδυασμοί, λοιπόν, υπόσχονται ότι μπορούν να αξιοποιήσουν το Δήμο για να δώσουν λύσεις σε λαϊκά προβλήματα, χωρίς να συγκρουστούν με την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι φανερό ότι κοροϊδεύουν τους κατοίκους.
Εμείς θα αξιοποιήσουμε όποια θέση μας δώσει ο λαός για να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και να διεκδικήσουμε έργα και υποδομές στην Ελευσίνα και τη Μαγούλα, που είναι αναγκαία για τη ζωή μας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Για να υπάρχει πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους και να εξασφαλιστεί μόνιμη, σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους στο Δήμο.
Σχετικά με την παρούσα δημοτική αρχή της πόλης, θεωρείτε οτι έχει παράξει έργο αυτή την τετραετία;
Η δημοτική αρχή Ελευσίνα, που στις προηγούμενες εκλογές στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησε τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και εφάρμοσε την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
Αρνήθηκαν τη μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες και τα μικρομάγαζα και την απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
Απέρριψαν την πρόταση μας διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση για να μην επιβαρυνθούν οι λαϊκές οικογένειες για τα τέλη σύνδεσης με την αποχέτευση και επιπλέον επέβαλαν και εισπράττουν προσαύξηση 20% επι των αποφασισμένων τελών σύνδεσης.
Αποδέχθηκαν την παρακράτηση από το κράτος μεγάλου μέρους της χρηματοδότησης προς τους Δήμους, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ελευσίνας να χάσει εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για έργα και δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους.
Αντί να διεκδικήσουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, κρατούν ομήρους δεκάδες συμβασιούχους και προχωρούν σε σταδιακή ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών μέσω της σύμβασης με την ΚΟΙΝΣΕΠ.
Σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων του Δήμου, προσπαθούν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, εκβιάζοντας πρώτα από όλα, τους συμβασιούχους.
Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ελευσίνας, άνοιξαν τον δρόμο για τις επεκτάσεις των ΕΛ.ΠΕ (ΠΕΤΡΟΛΑ) και νομιμοποίησαν τα 600 στρέμματα παράνομες επιχωματώσεις της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ.
Αφήνουν ανενόχλητο τον ΤΙΤΑΝ να καταστρέφει την ιστορία και το περιβάλλον της πόλης. Επέτρεψαν να μετατραπεί ο κόλπος της Ελευσίνας σε κλειστή θάλασσα των βιομηχάνων, όπου κάθε βιομηχανία μπορεί να έχει το δικό της λιμάνι. Αδιαφόρησαν για τα εγκαταλελειμμένα πλοία που κάνουν επικίνδυνη τη ναυσιπλοΐα ακόμα και μέσα στο λιμάνι.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη περίοδο η Ελευσίνα;

Δεν υπάρχει σήμερα λαϊκή οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Χιλιάδες ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς κανένα εισόδημα.
Ταυτόχρονα, η απειλή της απόλυσης κρέμεται πάνω από το κεφάλι κάθε εργάτη και εργάτριας. Η σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα καταργείται γιατί αποτελεί εμπόδιο στην "ανταγωνιστικότητα", στην αύξηση των κερδών της εργοδοσίας.
Ενώ και στην περιοχή μας υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι μήνες απλήρωτοι, στα Ναυπηγεία, στον ΚΑΝΑΚΗ, στην Αμυντική βιομηχανία, στα προγράμματα πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας και σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις.
Το ζήτημα της ανεργίας είναι τεράστιο και δεν μπορεί βέβαια να το αντιμετωπίσει μεμονωμένα καμία δημοτική αρχή. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν.
Καταθέσαμε επανειλημμένα στο Δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των ανέργων. Να απαλλαγούν οι άνεργοι από δημοτικά τέλη. Να καταργηθούν οι συνδρομές για συμμετοχή στα προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού. Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση για να δίνεται ένα μικρό γεύμα σε όλους τους μαθητές στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας. Να μην αποκλείονται τα παιδιά των ανέργων μητέρων από τους παιδικούς σταθμούς.
Ζητήσαμε να διεκδικηθούν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στις υπηρεσίες του Δήμου. Να στηριχθεί ο αγώνας των εργαζομένων για μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Η δημοτική αρχή απέρρριψε τις προτάσεις μας ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις απλά αδιαφόρησαν.
Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών αλλά και δουλειά στους χιλιάδες μεταλλεργάτες και τσιμεντεργάτες που κινδυνεύουν με απόλυση μπορεί να δώσει η κατασκευή συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, κέντρων υγείας, αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης που λείπουν στην περιοχή μας και πανελλαδικά.
Έργα που είναι απαραίτητα για τη ζωή μας αλλά δεν γίνονται γιατί τον έλεγχο της οικονομίας και την πραγματική εξουσία την έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που επιλέγουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα που θα γίνουν οι επενδύσεις.
Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούν έργα με κριτήρια τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αυτών τα συμφέροντα υπηρετούν σε βάρος των δικών μας αναγκών.
Αλλά και η Δημοτική αρχή Ελευσίνας και η Περιφέρεια Αττικής δεν διεκδικούν να γίνουν αυτά τα αναγκαία έργα, γιατί και αυτοί επιλέγουν έργα, ανάλογα με το τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η χώρα μας όμως έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η Ελλάδα έχει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό που σήμερα το τσακίζει η ανεργία, μορφωμένο επιστημονικό δυναμικό που αναγκάζεται να μεταναστεύσει, τεράστιο αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, κατάλληλο μεσογειακό κλίμα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που δεν μας επιτρέπει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τα παράγουμε και πλεονεκτική γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Προϋπόθεση όμως για την αξιοποίηση αυτών των παραγωγικών δυνατοτήτων είναι να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού, να διαγραφεί μονομερώς το χρέος και να αποδεσμευθεί η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική πρέπει να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες. Αγώνες που να στρέφονται όχι μόνο ενάντια στο έναν ή στον άλλο αντιλαϊκό νόμο, όχι μόνο ενάντια στην μία ή την άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά συνολικά ενάντια στην εξουσία των καπιταλιστών. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε τις λαϊκές οικογένειες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στους αγώνες και τις εκλογές.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου;

Ο Δήμος Ελευσίνας όλο και περισσότερο λειτουργεί με βάση την ανταποδοτικότητα, δηλαδή πουλάει υπηρεσίες στους δημότες, που αναγκάζονται να πληρώνουν διπλά (με φόρους, δημοτικά τέλη, συνδρομές) υπηρεσίες τις οποίες δικαιούνται.
Έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση και ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Δήμου προέρχονται από την επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών της Ελευσίνας και της Μαγούλας.
Αυτά προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τοπική «Αυτοδιοίκηση», με την οποία συμφωνούν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις και την εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική αρχή.
Εμείς διεκδικούμε να εισπραχθούν άμεσα τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων προς το Δήμο και βέβαια να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση. Που να προέλθει από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και την κατάργηση της πληθώρας φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Τα χρήματα να αξιοποιηθούν για να γίνουν αναγκαία έργα υποδομής, που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και για να παρέχονται δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες στους κατοίκους.
Αν εκλεγείτε Δήμαρχος Ελευσίνας ; Από ποιόν τομέα πολιτικής θα ξεκινήσετε τις παρεμβάσεις σας;
Θα αξιοποιήσουμε τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος για να ανακουφίσουμε τις λαϊκές οικογένειες που δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.
Πρώτο μέτρο που θα επιδιώξουμε είναι να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για τις λαϊκές κατοικίες και τα μικρομάγαζα. Θα απαιτήσουμε να πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τα εκατομμύρια ευρώ απλήρωτα δημοτικά τέλη που χρωστάνε στο Δήμο.
Με ενεργοποίηση των κατοίκων, μέσω των μαζικών φορέων της πόλης και με συνελεύσεις ανά γειτονιά, θα διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν αναγκαία έργα στην πόλη μας. Με προτεραιότητα στη δημιουργία δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για παιδικές χαρές για τα παιδιά μας, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία, Κέντρο Υγείας στη Μαγούλα, ολοκλήρωση της αποχέτευσης, μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα που θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.
Μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου θα διεκδικήσουμε προσλήψεις προσωπικού για να καλύψουμε τα κενά στις δημοτικές υπηρεσίες. Θα βάλουμε φρένο στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.
Θα βάλουμε φραγμό στην πολιτική που στηρίζει ο δήμος και όλες οι άλλες παρατάξεις στη διαχείριση των ναρκωτικών με τα προγράμματα μεθαδόνης στα νοσοκομεία. Θα στηρίξουμε την ενημέρωση γονέων και παιδιών, την πρόληψη και τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.
Θα διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση και θα αξιοποιήσουμε τις υποδομές και το προσωπικό του δήμου για να δίνεται ένα μικρό γεύμα σε όλους τους μαθητές στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας.
Ουσιαστική στήριξη των εθνικοτοπικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς για τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης, την ενίσχυση της ερασιτεχνικής λαϊκής πολιτιστικής – αθλητικής δραστηριότητας.
Μαζί με τα σωματεία, τη Λαϊκή Επιτροπή, τους μαζικούς φορείς, τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι, για να πάψει η καταστροφή του περιβάλλοντος από τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ και τους υπόλοιπους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά. Θα μας βρουν απέναντι τους οι τράπεζες και η Εφορία σε κάθε προσπάθεια κατάσχεσης και πλειστηριασμού λαϊκών κατοικιών.
Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι ακόμα και αν ο λαός μας εμπιστευθεί την ευθύνη της δημοτικής αρχής, θα είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην Περιφέρεια και την κεντρική εξουσία. Γι΄αυτό θα στηριχθούμε και θα στηρίξουμε τη λαϊκή δράση και πρωτοβουλία.
Σχετικά με τον αγώνα που έχετε κάνει ενάντια στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και για τις ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας και στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, πείτε μας δύο λόγια για τις ενέργειες αυτές ;
Είμαι μέλος της Γραμματείας της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας. Η Λαϊκή Επιτροπή αποτελείται από σωματεία, μαζικούς φορείς και επιτροπές αγώνα. Οργανώνει τον αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικεί άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, χωρίς να χάνει το στόχο για ριζικές ανατροπές.
Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο, οργανώσαμε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις, συναυλίες, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο υγείας, συγκεντρώσαμε χιλιάδες υπογραφές κατοίκων με αιτήματα: να μην κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το κέντρο Υγείας Ελευσίνας, να μην κλείσουν ή συγχωνευθούν κλινικές και τμήματα στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο. Η πιο πρόσφατη κινητοποίηση έγινε στις 19 Μαρτίου και συνεχίζουμε.
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπερασπιζόμαστε τη σημερνή απαράδεκτη κατάσταση των δημόσιων μονάδων υγείας, με τις ελλείψεις, την ταλαιπωρία των ασθενών και το γεγονός ότι όλο και περισσότερο οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι αλλά και οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλου του λαού σε υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας καθώς και το δικαίωμα των υγειονομικών αλλά και όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.
Το ζήτημα της υγείας δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη ή μη υγειονομικών μονάδων αλλά είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει πρώτα από όλα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη, αφορά το περιβάλλον, αφορά το αν οι λαϊκές οικογένειες καλύπτουν τις ανάγκες τους για διατροφή, θέρμανση, ρουχισμό, αφορά τις συνθήκες εργασίας και κατοικίας, τις ανάγκες για ανάπαυση, ελεύθερο χρόνο, συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Γι’ αυτό καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες να συμπαραταχθούν μαζί μας για να διεκδικήσουμε ότι κανένας ασθενής δεν θα αναγκάζεται να κόβει τη θεραπεία του επειδή δεν έχει να πληρώσει για τα φάρμακα του. Να εξασφαλίσουμε ότι κανένας άνεργος ή ανασφαλιστος δεν θα μείνει χωρίς πλήρη υγειονομική περίθαλψη. Να αγωνιστούμε ώστε καμία λαϊκή οικογένεια δεν θα μείνει χωρίς φαγητό, ρεύμα, νερό, θέρμανση. Ότι δεν θα της πάρουν το σπίτι οι τράπεζες ή η Εφορία επειδή δεν μπορεί να πληρώσει.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους Δημάρχους, ποια είναι η γνώμη σας;
Οι υπόλοιποι δημοτικοί συνδυασμοί – όσο και αν δηλώνουν ανεξάρτητοι ή αυτόνομοι – είναι πλήρως εξαρτημένοι από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι υποψήφιοι των άλλων συνδυασμών, από όποια θέση και αν βρέθηκαν, του δημάρχου, του αντινομάρχη, του δημοτικού συμβούλου, του συνδικαλιστή, αυτή την πολιτική υπερασπίστηκαν και εφάρμοσαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από τη μια απέρριπταν ή αδιαφορούσαν για τις προτάσεις μας για μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες και για πλήρη απαλλαγή των ανέργων και από την άλλη, η δημοτική αρχή μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ρύθμιση για τα χρέη 2,94 εκατ. ευρώ της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ από απλήρωτα δημοτικά τέλη, με την οποία της δίνουν περιθώριο τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να τα ξεπληρώσει.
Άλλο παράδειγμα είναι ότι η δημοτική αρχή αφήνει ανενόχλητο τον επιχειρηματία - ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγάζεται το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού – Αθλητισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής να μην τοποθετεί το σύστημα πυρασφάλειας, όπως είναι υποχρεωμένος, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, ακόμα και μικρών παιδιών.
Θεωρείτε οτι μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα της Ελευσίνας προς το εξωτερικό, ώστε να αυξηθεί ο τουρισμός ;
Θέση μας είναι ότι πρέπει να είναι δωρεάν η είσοδος για όλους στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.
Θα αγωνιστούμε για να μεταφερθεί η λειτουργία του ΤΙΤΑΝ από την Ελευσίνα στο Καμάρι, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Ο χώρος του ΤΙΤΑΝ, μαζί με αυτόν των διαλυτηρίων του ΣΑΒΒΑ και του ΚΔΑΥ, να διατεθεί για δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού, σε συνδυασμό με την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.
Όμως, εμείς δε μπορούμε να δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις, όπως κάνουν άλλοι συνδυασμοί, ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου θα δώσει ουσιαστική ανάσα στους επαγγελματίες και εμπόρους της πόλης.
Ο τομέας του τουρισμού, σήμερα, είναι κυριολεκτικά μονοπωλημένος από μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αυτοί καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, που θα καθίσουν για να φάνε οι τουρίστες, που θα πιουν καφέ, ακόμα και που θα αγοράσουν αναμνηστικά είδη.
Απόδειξη για τα παραπάνω ότι η περυσινή μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, των αφίξεων στο Λιμάνι του Πειραιά και των επισκέψεων στην Ακροπόλη δεν πρόσφερε καμία ουσιαστική ανάσα στα μικρομάγαζα της Αθήνας και του Πειραιά, που βάζουν λουκέτο κατά δεκάδες.
Για τους επαγγελματίες και εμπόρους της Ελευσίνας και της Μαγούλας, είναι πάντα επίκαιρο το σύνθημα των εργατικών διαδηλώσεων: «εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά». Τους πνίγουν ο ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα, η φοροληστεία και οι εκβιασμοί των τραπεζών.
Γι΄αυτό και η μόνη διέξοδος είναι ο κοινός αγώνας ενάντια στη φοροληστεία και τα φοροχαράτσια, για έργα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να έχουν δουλειά και οι μικρομαγαζάτορες.
Για να γίνουν λαϊκή περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι υποδομές, ο ορυκτός πλούτος και να αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Με μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ολοκληρώνοντας την ενδιαφέρουσα αυτή κουβέντα μας κ. Βαρδαβάκη, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους συμπολίτες σας;

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες να ψηφίσουν με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους και τα δικαιώματα τους. Να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους για το που μας οδήγησε η πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εφάρμοσε σε τοπικό επίπεδο η δημοτική αρχή Ελευσίνας και η Περιφέρεια Αττικής.
Να αξιοποιήσουν την ψήφο στις Ευρωεκλογές και Τοπικές εκλογές του Μαΐου για να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της. Να καταψηφίσουν τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους υποψηφίους τους.
Να εκλέξουν αγωνιστές στους Δήμους και τις Περιφέρειες που θα αγωνίζονται για τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και θα διεκδικούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και να ψηφίσουν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές – ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας - για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση που θα οργανώνει τον αγώνα για να αξιοποιηθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.